Inspiracje kulinarne

Żebro wołowe w sosie pieczeniowym z żurawiną z ryżem barwionym buraczkami Więcej przepisów
Żebro wołowe w sosie pieczeniowym z żurawiną z ryżem barwionym buraczkami Żebro wołowe w sosie pieczeniowym z żurawiną z ryżem barwionym buraczkami

Proste w przygotowaniu danie, które zachwyci każdego. Żebro wołowe w sosie pieczeniowym.

  • Żebro wołowe w sosie pieczeniowym z żurawiną z ryżem barwionym buraczkami 30 min
  • Żebro wołowe w sosie pieczeniowym z żurawiną z ryżem barwionym buraczkami 4 osoby
  • Żebro wołowe w sosie pieczeniowym z żurawiną z ryżem barwionym buraczkami Gotowanie
Lista składników
  • 4 żebra wołowe Sokołów
  • 1 opakowanie sosu pieczeniowego jasnego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 150ml śmietanki 36
  • 1 cebulka
  • 50g masła
  • sól, pieprz
  • 200g ryżu
  • 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego
Sposób przygotowania
  • Sos:
    Na maśle podsmażyć cebulkę, dodać sos pieczeniowy jasny przygotowany w/g przepisu na opakowaniu, a następnie śmietankę i żurawinę. Lekko zredukować i doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
  • Żebro wołowe przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Podawać  z ryżem ugotowanym z koncentratem barszczu czerwonego. Na koniec polewamy sosem.
Wykorzystany produkt: Żebro wołowe - Krucha wołowina Żebro wołowe - Krucha wołowina

Wolno gotowana wołowina odpowiednio przyprawiona, niezwykle miękka i aromatyczna. Produkt cechuje wysoka kruchość, soczystość oraz łatwość obróbki. Danie o doskonałych walorach smakowych do przygotowania na wiele sposobów.

Aby osiągnąć odpowiednią kruchość mięso jest wstępnie zamarynowane oraz długo gotowane w temperaturze nie przekraczającej 85°C nawet do 10 godzin. Użyta marynata została tak skomponowana, aby zagwarantować osiągnięcie maksymalnej kruchości i soczystości mięsa, a użyte składniki uwzględniają odpowiedni charakter wyrobu i uwypuklają jego cechy. Odpowiednia kompozycja przypraw współgra z nutą smakową długo gotowanego mięsa. Dzięki takiemu procesowi uzyskujemy produkt o charakterystycznych walorach smakowych i tak pożądanej miękkości i soczystości. Tak przygotowana wołowina rozpływa się w ustach i zachwyca bogactwem smaku.

Przygotowanie produktu w technologii slow cooked (wolnego gotowania) – pozwala zyskać wyrobom na swoim smaku. Poprzez zastosowanie specjalnej folii umożliwiającej długie gotowanie, zostaje także wzmocniona wyrazistość i aromat składników, a potrawy zachowują więcej substancji odżywczych.

Żebro wołowe - Krucha wołowina Zobacz więcej produktów