Inspiracje kulinarne

Żebro wołowe w sosie chrzanowym z marchewką baby i puree z ziemniaków i pietruszki Więcej przepisów
Żebro wołowe w sosie chrzanowym z marchewką baby i puree z ziemniaków i pietruszki Żebro wołowe w sosie chrzanowym z marchewką baby i puree z ziemniaków i pietruszki

Doskonały pomysł na rodzinny obiad. Żebro wołowe w sosie chrzanowym.

  • Żebro wołowe w sosie chrzanowym z marchewką baby i puree z ziemniaków i pietruszki 40 minut
  • Żebro wołowe w sosie chrzanowym z marchewką baby i puree z ziemniaków i pietruszki 4 osoby
  • Żebro wołowe w sosie chrzanowym z marchewką baby i puree z ziemniaków i pietruszki Gotowanie
Lista składników
  • 4 żebra wołowe Sokołów
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 100ml śmietany
  • 1 pęczek pietruszki
  • 80 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 400g marchewki baby
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku

Sos chrzanowy

  • 100g tartego chrzanu
  • 50g masła
  • 1 mała cebulka
  • sól, pieprz
  • 200ml śmietany
Sposób przygotowania
  • Żebro wołowe przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • Przygotowanie sosu:
    Cebulę podsmażyć na maśle, dodać chrzan oraz śmietanę. Zredukować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Przygotowanie puree:
    Do ugotowanych ziemniaków dodać masło, śmietanę oraz pęczek pietruszki zmiksowany w blenderze z czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ubić na gładką masę.
  • Ugotowaną marchewkę przełożyć na patelnię, dodać masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podgrzewać.
  • Żebro wołowe polać sosem. Podawać z marchewką i puree ziemniaczanym. Smacznego!
Wykorzystany produkt: Żebro wołowe - Krucha wołowina Żebro wołowe - Krucha wołowina

Wolno gotowana wołowina odpowiednio przyprawiona, niezwykle miękka i aromatyczna. Produkt cechuje wysoka kruchość, soczystość oraz łatwość obróbki. Danie o doskonałych walorach smakowych do przygotowania na wiele sposobów.

Aby osiągnąć odpowiednią kruchość mięso jest wstępnie zamarynowane oraz długo gotowane w temperaturze nie przekraczającej 85°C nawet do 10 godzin. Użyta marynata została tak skomponowana, aby zagwarantować osiągnięcie maksymalnej kruchości i soczystości mięsa, a użyte składniki uwzględniają odpowiedni charakter wyrobu i uwypuklają jego cechy. Odpowiednia kompozycja przypraw współgra z nutą smakową długo gotowanego mięsa. Dzięki takiemu procesowi uzyskujemy produkt o charakterystycznych walorach smakowych i tak pożądanej miękkości i soczystości. Tak przygotowana wołowina rozpływa się w ustach i zachwyca bogactwem smaku.

Przygotowanie produktu w technologii slow cooked (wolnego gotowania) – pozwala zyskać wyrobom na swoim smaku. Poprzez zastosowanie specjalnej folii umożliwiającej długie gotowanie, zostaje także wzmocniona wyrazistość i aromat składników, a potrawy zachowują więcej substancji odżywczych.

Żebro wołowe - Krucha wołowina Zobacz więcej produktów