

Doskonały pomysł na rodzinny obiad. Żebro wołowe w sosie chrzanowym.
-
40 minut
-
4 osoby
-
Gotowanie
- 4 żebra wołowe Sokołów
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 100ml śmietany
- 1 pęczek pietruszki
- 80 g masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 400g marchewki baby
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
Sos chrzanowy
- 100g tartego chrzanu
- 50g masła
- 1 mała cebulka
- sól, pieprz
- 200ml śmietany
- Żebro wołowe przygotować według przepisu na opakowaniu.
- Przygotowanie sosu:
Cebulę podsmażyć na maśle, dodać chrzan oraz śmietanę. Zredukować i doprawić do smaku solą i pieprzem. - Przygotowanie puree:
Do ugotowanych ziemniaków dodać masło, śmietanę oraz pęczek pietruszki zmiksowany w blenderze z czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ubić na gładką masę. - Ugotowaną marchewkę przełożyć na patelnię, dodać masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podgrzewać.
- Żebro wołowe polać sosem. Podawać z marchewką i puree ziemniaczanym. Smacznego!

Wolno gotowana wołowina odpowiednio przyprawiona, niezwykle miękka i aromatyczna. Produkt cechuje wysoka kruchość, soczystość oraz łatwość obróbki. Danie o doskonałych walorach smakowych do przygotowania na wiele sposobów.
Aby osiągnąć odpowiednią kruchość mięso jest wstępnie zamarynowane oraz długo gotowane w temperaturze nie przekraczającej 85°C nawet do 10 godzin. Użyta marynata została tak skomponowana, aby zagwarantować osiągnięcie maksymalnej kruchości i soczystości mięsa, a użyte składniki uwzględniają odpowiedni charakter wyrobu i uwypuklają jego cechy. Odpowiednia kompozycja przypraw współgra z nutą smakową długo gotowanego mięsa. Dzięki takiemu procesowi uzyskujemy produkt o charakterystycznych walorach smakowych i tak pożądanej miękkości i soczystości. Tak przygotowana wołowina rozpływa się w ustach i zachwyca bogactwem smaku.
Przygotowanie produktu w technologii slow cooked (wolnego gotowania) – pozwala zyskać wyrobom na swoim smaku. Poprzez zastosowanie specjalnej folii umożliwiającej długie gotowanie, zostaje także wzmocniona wyrazistość i aromat składników, a potrawy zachowują więcej substancji odżywczych.
