Inspiracje kulinarne

Tomahawk stek z antrykotu Więcej przepisów
Tomahawk stek z antrykotu Tomahawk stek z antrykotu

Wyśmienite, a zarazem łatwe w przygotowaniu danie. Tomahawk stek z antrykotu.

  • Tomahawk stek z antrykotu 45 minut
  • Tomahawk stek z antrykotu 1-2 osoby
  • Tomahawk stek z antrykotu Pieczenie
Lista składników
  • 1 stek Tomahawk z antrykotu – Uczta Qulinarna
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 50 g masła klarowanego
  • 150 g frytek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ½ zielonego ogórka
  • 50 g mieszanki salat
  • 10 g Rukli
  • 1 mała cebula szlotka
  • sos winegret
Sposób przygotowania
  • Przygotowanie mięsa:
    Mięso z obu stron oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni lub grillu do uzyskania złoto-brązowego koloru.. Stek powinien być dokładnie obsmażony tak by podczas pieczenia nie tracił na soczystości. Tomahawka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 oC na 11-12 minut. Po tym czasie powinniśmy uzyskać średnio wysmażony stek o różowym przekroju. Jeśli ktoś preferuje mięso bardziej wysmażone powinien je piec kilka minut dłużej. Po wyjęciu steka z piekarnika pozostawiamy go na kilka minut, by odpoczął (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).
  • Przygotowanie sałatki:
    Do miski wrzucamy mieszankę sałat oraz rukolę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, szalotkę drobno siekamy, ogórka rozcinamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Wszystkie składniki dodajemy do mieszanki sałat i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy sosem winegret.
Wykorzystany produkt: Tomahawk stek z antrykotu Tomahawk stek z antrykotu

Duży stek z antrykotu wołowego z częścią kości żebra wymagający dłuższej obróbki termicznej podczas przygotowania.

Tomahawk stek z antrykotu Tomahawk stek z antrykotu Zobacz więcej produktów