Inspiracje kulinarne

Tacos z kruchą wieprzowiną Więcej przepisów
Tacos z kruchą wieprzowiną Tacos z kruchą wieprzowiną

Oryginalny pomysł na wspaniałe meksykańskie danie. Tacos z kruchą wieprzowiną.

  • Tacos z kruchą wieprzowiną 1h
  • Tacos z kruchą wieprzowiną 2 osoby
  • Tacos z kruchą wieprzowiną Pieczenie
Lista składników
  • 1 opakowanie kruchej wieprzowiny Sokołów
  • ½ główki sałaty lodowej
  • ½ marchewki
  • pęczek szczypiorku
  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • papryczka chili
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • limonka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 50g boczku surowego wędzonego
  • 6 placków tortilla
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania
  • Mięso w folii wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220oC na 30 minut. Sałatę lodową siekamy w drobne paseczki, marchewkę oraz papryki kroimy w drobne paski (o wielkość zapałki), z papryczki chili usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Do warzyw dodajemy odrobinę soli i pieprzu, oliwę z oliwek oraz sok z ½ limonki i dokładnie mieszamy. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i podsmażamy przez kilka minut. Fasolę i boczek przenosimy do blendera i miksujemy na gładką masę. Kruchą wieprzowinę ostrożnie wyciągamy z piekarnika, rozcinamy folię i zawartość wykładamy do miski lub głębokiego talerza. Mięso rozdrabniamy widelcem. Na suchej patelni podgrzewamy przez chwilę placki tortilli. Ciepły placek smarujemy pastą z fasoli i boczku. Na środku umieszczamy warzywa oraz mięso i zwijamy tortillę.
  • Smacznego!
Przepis video
Przepis video
Więcej przepisów
Wykorzystany produkt: Pulled pork - Krucha wieprzowina Pulled pork - Krucha wieprzowina

Pulled pork, to mięso wieprzowe, które rozpływa się w ustach. Aby osiągnąć taką kruchość zostało wstępnie przygotowane, odpowiednio zamarynowane oraz długo gotowane w niskich temperaturach. Tak przygotowany produkt odpowiednio zapakowany w specjalną folię do pieczenia wymaga od konsumenta jedynie podgrzania w temperaturze 220°C przez czas ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika, kiedy mięso chwile odpocznie wystarczy
lekko dotknąć go widelcem, aby rozpadło się na mięsne wiórki. Takie mięso można zaserwować na obiad lub nadziać nim np. domowe hamburgery. W każdej postaci jest pyszne.

  • Pulled pork proponujemy w następujących smakach:
  • • koperkowym,
  • • meksykańskim,
  • • pieczeniowym.
Pulled pork - Krucha wieprzowina Zobacz więcej produktów