Inspiracje kulinarne

Sztuka mięsa w rosole Więcej przepisów
Sztuka mięsa w rosole Sztuka mięsa w rosole

Doskonały pomysł na rodzinny obiad. Sztuka mięsa w rosole.

  • Sztuka mięsa w rosole 3-3,5 h
  • Sztuka mięsa w rosole 5-6 osób
  • Sztuka mięsa w rosole Gotowanie
Lista składników
  • ok. 1-1,5 kg rozbratla - Uczta Qulinarna
  • 3 cebule
  • 3 marchwie
  • średniej wielkości główka białej kapusty
  • ½ większego selera
  • 1 por
  • 10g natki pietruszki lub koperku
  • przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie ,liść laurowy
Sposób przygotowania
  • Przygotowanie mięsa:
    Rozbratel osuszamy na ręczniku papierowym. Warzywa myjemy i kroimy tak jak na rosół.
    Mięso, warzywa i przyprawy wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dokładamy przekrojoną na pół i opaloną nad ogniem lub na patelni cebulę. Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok 3-3,5h, aż mięso zmięknie. Rosół powinien być aromatyczny i klarowny. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Przed podaniem posypujemy posiekaną natką lub koperkiem.
Wykorzystany produkt: Rozbratel Rozbratel

Element uzyskany z rozbioru ćwierćtuszy wołowej przedniej. Pochodzi z części grzbietowej tuszy wołowej, znajduje się między karkiem, a antrykotem. Charakteryzuje się kruchymi soczystym mięsem, otoczonym tłuszczem oraz błonami. Mięso jest zwarte i sprężyste

Rozbratel Rozbratel Zobacz więcej produktów