Inspiracje kulinarne

Steki minutowe ze szpinakiem i gotowanymi warzywami Więcej przepisów
Steki minutowe ze szpinakiem i gotowanymi warzywami Steki minutowe ze szpinakiem i gotowanymi warzywami

Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Steki minutowe ze szpinakiem i gotowanymi warzywami.

  • Steki minutowe ze szpinakiem i gotowanymi warzywami 20 minut
  • Steki minutowe ze szpinakiem i gotowanymi warzywami 2 osoby
  • Steki minutowe ze szpinakiem i gotowanymi warzywami Smażenie
Lista składników
  • 1 opakowanie Steków minutowych z udźca wołowego – Uczta Qulinarna
  • 200g liści szpinaku
  • po 50 g każdego z warzyw: kalafior, groszek cukrowy, młoda marchewka, fasolka szparagowa
  • 50 g masła
  • 30 ml masła klarowanego
  • przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania
  • Przygotowanie warzyw:
    Do niewielkiej ilość wody wrzucamy masło, solimy i dodajemy nieco świeżo mielonego pieprzu. Gdy masło z wodą zacznie wrzeć, wytworzy się emulsja, w której będziemy gotowali warzywa. Wrzucamy kalafior, groszek cukrowy, fasolkę szparagową i młodą marchewkę. Warzywa muszą się chwilę pogotować w emulsji.
    Na drugim palniku umieszczamy patelnię. Rozpuszczamy masło, a następnie wkładamy świeże liście szpinaku. Smażymy kilka minut i zdejmujemy z palnika.
  • Przygotowanie mięsa:
    Steki przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron po czym wkładamy je na rozgrzane masło klarowane. Smażymy ok. 1 minuty na każdej ze stron. Pod koniec smażenia dodajemy masło dla podniesienia walorów smakowych i aromatu. Steki są gotowe.
  • Na talerz wykładamy ugotowane w emulsji warzywa, przykrywamy je szpinakiem i na nich umieszczamy steki. Całość dekorujemy natką pietruszki.
Wykorzystany produkt: Steki minutowe Steki minutowe

Są to steki przygotowywane ze zrazowej górnej, mięśnia pochodzącego z udźca wołowego. Występują w postaci cienkich plastrów. Wymagają krótkiej obróbki termicznej podczas przygotowywania. Charakteryzujące się soczystością i smakowitością.

Steki minutowe Steki minutowe Zobacz więcej produktów