Inspiracje kulinarne

Stek z rostbefu z kością Więcej przepisów
Stek z rostbefu z kością Stek z rostbefu z kością

Wyśmienite, a zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Stek z rostbefu z pysznym sosem.

  • Stek z rostbefu z kością 45 minut
  • Stek z rostbefu z kością 2 osoby
  • Stek z rostbefu z kością Pieczenie
Lista składników
  • 2 steki z rostbefu z kością – Uczta Qulinarna
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 100g masła klarowanego
  • 300 g ziemniaków
  • 250g pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania
  • Przygotowanie mięsa:
    Steki osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso z obu stron oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni lub grillu do uzyskania złoto-brązowego koloru. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180oC. Usmażone steki przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 5-7 minut. Po tym czasie powinniśmy uzyskać średnio wysmażonego steka o różowym przekroju.
  • Po wyjęciu steków z piekarnika pozostawiamy je na kilka minut, by odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).
  • Ugotowane ziemniaki kroimy w łódeczki i podsmażamy na maśle klarowanym. Na patelnię dorzucamy umyte pomidorki koktajlowe. Po kilku minutach ziemniaki i pomidorki są gotowe.
Wykorzystany produkt: Stek z rostbefu z kością Stek z rostbefu z kością

Jest to stek z rostbefu z kością i z okrywą tłuszczową. Mięsień znajduje się pomiędzy antrykotem a udźcem. Składa się z mięśnia najdłuższego. Charakteryzuje się bardzo miękką, zwartą i soczystą tkanką mięśniową.

Stek z rostbefu z kością Stek z rostbefu z kością Zobacz więcej produktów