Inspiracje kulinarne

Stek kruchy z rostbefu z sosem holenderskim Więcej przepisów
Stek kruchy z rostbefu z sosem holenderskim Stek kruchy z rostbefu z sosem holenderskim

Wyśmienite, a zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Stek z rostbefu z sosem holenderskim.

  • Stek kruchy z rostbefu z sosem holenderskim 30 minut
  • Stek kruchy z rostbefu z sosem holenderskim 2 osoby
  • Stek kruchy z rostbefu z sosem holenderskim Pieczenie
Lista składników
  • 2 steki kruche z rostbefu
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 50 g masła klarowanego
  • 10 ml zredukowanego octu winnego
  • 2 żółtka jaj kurzych
  • 100 g masła klarowanego
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • ½ zielonego ogórka
  • 50 g mieszanki sałat
  • 10 g rukoli
  • 1 cebula szalotka
  • sos winegret
  • 150 g frytek
Sposób przygotowania
  • Przygotowanie sosu:
    Do dość dużej miski wlewamy zredukowany ocet winny, dodajemy dwa żółtka. Miskę wstawiamy do kąpieli wodnej i ubijamy ocet z żółtkami do momentu, aż powstanie jednolita puszysta emulsja. Musimy bardzo uważać aby pod wpływem temperatury żółtka się nie ścięły. Jeżeli zauważymy początek ścinania na chwilę zdejmujemy miskę z pary. Stale ubijając dodajemy bardzo wolno lekko ciepłe masło klarowane. W podobny sposób robimy majonez domowy tyle, że nie w kąpieli wodnej. W efekcie sos musi uzyskać konsystencję gęstego majonezu. Sos przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i przelewamy do mniejszego naczynia.
  • Przygotowanie sałatki:
    Sałaty umieszczamy w misce. Pomidory koktajlowe kroimy na pół, zielony ogórek rozcinamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Drobno siekamy szalotkę i umieszczamy wszystkie składniki w misce z salatą. Sałatkę polewamy sosem winegret.
    Zaczynamy smażyć frytki. W międzyczasie przygotowujemy mięso.
  • Przygotowanie mięsa:
    Steki przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, a następnie układamy steki. Mięso smażymy do uzyskania złoto-brązowego koloru. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180oC. Usmażone steki przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 5-7 minut. Po tym czasie powinniśmy uzyskać średnio wysmażonego steka o różowym przekroju.
  • Po wyjęciu steków z piekarnika pozostawiamy je na kilka minut, by odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).
Przepis video
Przepis video
Więcej przepisów
Wykorzystany produkt: Stek z rostbefu Stek z rostbefu

Są to steki z rostbefu bez kości i z okrywą tłuszczową. Rostbef jest uzyskiwany z górnego odcinka części lędźwiowo – brzusznej. Mięsień znajduje się pomiędzy antrykotem, a udźcem. Składa się z mięśnia najdłuższego. Charakteryzuje się bardzo miękką, zwartą i soczystą tkanką mięśniową.

Stek z rostbefu Stek z rostbefu Zobacz więcej produktów