Inspiracje kulinarne

Stek kruchy z polędwicy wołowej Więcej przepisów
Stek kruchy z polędwicy wołowej Stek kruchy z polędwicy wołowej

Wyśmienite, a zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Stek kruchy z polędwicy wołowej.

  • Stek kruchy z polędwicy wołowej 15 minut
  • Stek kruchy z polędwicy wołowej 2 osoby
  • Stek kruchy z polędwicy wołowej Pieczenie
Lista składników
  • 2 steki kruche z polędwicy wołowej
  • 100 g świeżych kurek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula szalotka
  • 30 g masła
  • 50 g masła klarowanego lub oleju roślinnego
  • 4-5 sztuk młodych ziemniaków
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania
  • Przygotowanie sosu:
    Gotujemy młode ziemniaki. Kurki po oczyszczeniu i wypłukaniu blanszujemy 2-3 min. w lekko osolonej wodzie. Siekamy drobno szalotkę, którą podsmażamy do delikatnego zeszklenia.
    Następnie odcedzamy zblanszowane kurki i podsmażamy razem z szalotką . Dodajemy śmietankę
    i wszystko razem kilka minut podgotowujemy. W między czasie kroimy w plastry ugotowane wcześniej młode ziemniaki. Wkładamy ziemniaki do sosu. Sos przyprawiamy solą i pieprzem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki.
  • Przygotowanie mięsa:
    Mięso układamy na desce, solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem (steki można solić przed smażeniem pod warunkiem, że od razu trafią one na patelnię). Przyprawioną polędwicę podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju roślinnym z jednej i z drugiej strony, tak aby się lekko wybarwiła. W zależności od tego jaki stopień wysmażenia steku preferujemy na tak długo wkładamy podsmażone mięso do piekarnika. Steki o grubości ok. 1,5 cm, aby były średnio wysmażone (medium rare) muszą być w piekarniku o temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 2 minuty. W zależności od stopnia wysmażenia dzielimy steki w uproszczony sposób na:
    - rare - krwiste
    - medium rare – średnio wysmażone
    - well done – mocno wysmażone
  • Po wyjęciu steków z piekarnika pozostawiamy je na kilka minut, aby odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).
    Na talerzu najpierw układamy ziemniaki z sosem, a następnie stek. Całość dekorujemy natką pietruszki .
Przepis video
Przepis video
Więcej przepisów
Wykorzystany produkt: Stek z polędwicy główka Stek z polędwicy główka

Steki przygotowywane z główki polędwicy wołowej, będącej częścią najcenniejszego elementu mięsa wołowego. Steki te charakteryzują się delikatnością i soczystością.

Stek z polędwicy główka Zobacz więcej produktów