Inspiracje kulinarne

Stek kruchy z antrykotu Więcej przepisów
Stek kruchy z antrykotu Stek kruchy z antrykotu

Wyśmienite, a zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Stek z antrykotu z salsą czerwonej cebuli.

  • Stek kruchy z antrykotu 40 minut
  • Stek kruchy z antrykotu 2 osoby
  • Stek kruchy z antrykotu Grillowanie
Lista składników
  • 2 steki kruche z antrykotu
  • 1 cebula szalotka
  • ½ cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 5-6 pomidorów koktajlowych
  • ¼ bakłażana
  • 1 cykoria
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 50 g sosu do warzyw grillowanych (salsa z czerwonej cebuli)
  • oliwa z oliwek „Sansa” (oliwa z drugiego tłoczenia)
  • 1 czerwona cebula
  • sos sojowy jasny
  • ocet balsamiczny
  • miód

Sposób przygotowania
  • Przygotowanie sosu (salsa z czerwonej cebuli)
    Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy niewielką ilość sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego oraz oliwy z oliwek „Sansa”. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Przygotowanie warzyw:
    Cykorię tniemy na ćwiartki, pomidory koktajlowe przecinamy na pół. Cukinię i bakłażan kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy na 4 części. Pokrojone warzywa przyprawimy solą i pieprzem i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek (najlepsza do tego jest oliwa z drugiego tłoczenia, która lepiej nadaje się do smażenia od oliwy ekstra vergin, bowiem nie ma gorzkawego posmaku). Na posmarowaną oliwą patelnię grillowa układamy: cukinię, bakłażan, paprykę, pokrojoną w plastry szalotkę, a na koniec przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Przekładamy warzywa w momencie gdy powstaną na nich ciemne prążki. Zdejmujemy warzywa i polewamy je sosem do warzyw grillowanych.
  • Przygotowanie mięsa:
    Steki z antrykotu przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Mięso układamy na rozgrzanej patelni grillowej lub na klasycznym grillu. Przekładamy na drugą stronę w momencie gdy pojawią się ciemne ślady rusztu patelni. Smażymy dwukrotnie na każdej stronie tak aby ciemne ślady po grillu utworzyły charakterystyczną kratkę – w ten sposób otrzymamy stek średnio wysmażony. Jeśli ktoś lubi steki krwiste, powinien je smażyć nieco krócej.
  • Steki po zdjęciu z patelni pozostawiamy na kilka minut, by odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).
  • Na talerzu układamy grillowane warzywa, na nie stek, a całość ozdabiamy sosem i natką pietruszki.
Wykorzystany produkt: Stek z antrykotu Stek z antrykotu

Steki otrzymywane z antrykotu bez kości z pozostawioną delikatną warstwą okrywy tłuszczowej. Jest to mięsień pomiędzy rostbefem, a rozbratlem, z otaczającymi go błonami. Skład się z mięśnia najdłuższego. Mięso odznacza się dużą soczystością i delikatnością.

Stek z antrykotu Stek z antrykotu Zobacz więcej produktów