Inspiracje kulinarne

Pieczony Rostbef Więcej przepisów
Pieczony Rostbef  Pieczony Rostbef

Wyśmienite, a zarazem łatwe w przygotowaniu danie. Pieczony rostbef.

  • Pieczony Rostbef  2 h
  • Pieczony Rostbef  4-5 osoby
  • Pieczony Rostbef  Pieczenie
Lista składników
  • 1-1,5 kg rostbefu – Uczta Qulinarna
  • 3-4 gałązki tymianku lub rozmarynu
  • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 2 żółtka kurze
  • 250 ml ciepłego masła klarowanego
  • 200 ml białego octu winnego
  • 50g cebuli szalotki
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • gałązka estragonu
Sposób przygotowania
  • Przygotowanie mięsa:
    Rostbef warto zamarynować 1-2 dni przed pieczeniem mieszanką grubo ziarnistej soli morskiej, świeżo utłuczonym czarnym pieprzem, kilkoma świeżymi gałązkami tymianku lub rozmarynu oraz kilkoma rozgniecionymi ząbkami czosnku.
    Tak zamarynowane mięso obsmażony z każdej strony na złoto-brązowy kolor, następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160oC przez około 1,5 godziny bez przykrycia.
    Przy pieczeniu dużych kawałów wołowiny warto zaopatrzyć się w termometr gastronomiczny w kształcie dużej igły pozwoli on na doskonałe wyczucie stopnia wypieczenia mięsa . Dobrze upieczony rostbef powinien osiągnąć temperaturę 55-57oC wewnątrz mięsa.
  • Przygotowanie sosu:
    Obraną cebule szalotkę kroimy w cienkie plastry wkładamy do rondla, dodajemy kilka ziaren czarnego pieprzu, gałązkę świeżego estragonu całość zalewamy octem i gotujemy do momentu, aż zredukujemy o połowę objętości octu. Do metalowej miski wlewamy ocet wraz z żółtkami. Żółtka i ocet ubijamy w kąpieli wodnej (miskę umieszczamy nad rondlem z wrzącą wodą). Podgrzewana masa powinna być jednolita, puszysta i gładka. Trzeba uważać by nie przegrzać żółtek, aby się nie ścięły. Do puszystej masy jajecznej powoli dolewamy ciepłe masło klarowane nieustanie mieszając, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowy sos powinien mieć konsystencję luźnego majonezu.
  • Pieczony rostbef doskonale komponuje się ze szparagami i sosem holenderskim .
Wykorzystany produkt: Rostbef Rostbef

Znajduje się pomiędzy antrykotem, a udźcem.Jest to wysokiej jakości i delikatny w smaku fragment tuszy. Składa się z mięśnia najdłuższego. Charakteryzuje się bardzo miękką, zwartą i soczystą tkanką mięśniową. Mięsień pokryty jest tkanką tłuszczową oraz delikatnie otoczony błonami.

Rostbef Rostbef Zobacz więcej produktów