Inspiracje kulinarne

Pieczona łopatka na kopytkach w sosie kurkowym Więcej przepisów
Pieczona łopatka na kopytkach w sosie kurkowym Pieczona łopatka na kopytkach w sosie kurkowym

Doskonały pomysł na rodzinny obiad. Pieczona łopatka na kopytkach w sosie kurkowym.

  • Pieczona łopatka na kopytkach w sosie kurkowym 2,5-3 h
  • Pieczona łopatka na kopytkach w sosie kurkowym 5-6 osoby
  • Pieczona łopatka na kopytkach w sosie kurkowym Pieczenie
Lista składników
  • ok. 2 kg łopatki - Uczta Qulinarna
  • 3 szalotki
  • 3 marchwie
  • 3-5g tymianku świeżego
  • ½ pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 80g masła
  • 200ml wywaru warzywnego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 szalotka
  • 150g świeżych kurek
  • 200ml 36% śmietanki
  • 50ml sosu pieczeniowego
Sposób przygotowania
  • Przygotowanie mięsa:
    Mięso starannie oprószamy solą i pieprzem. Czosnek i tymianek siekam drobno i nacieramy nimi łopatkę. Marchew, por, szalotkę kroimy w grube plastry . Zamarynowane mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i układamy na nim pokrojone warzywa. Całość podlewamy wywarem. Na wierzchu umieszcamy masło. Szczelnie przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170C przez około 2- 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem kroimy w grube plastry.
  • Przygotowanie sosu:
    Szalotkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy obgotowane kurki i chwilę podsmażamy. Następnie całość zalewamy śmietanką. Redukujemy o połowę i dodajemy sos pieczeniowy. Gotujemy przez około 2-3 minuty do odpowiedniej gęstości. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy ugotowane kopytka i świeżo siekaną natkę pietruszki.
  • Wykładamy na talerz i przykrywamy plastrem pieczeni. 
Wykorzystany produkt: Łopatka (nadgrzebieniowy) Łopatka (nadgrzebieniowy)

Mięsień wchodzący w skład łopatki wołowej, otoczony błoną. Element pochodzący z górnej części kończyny przedniej. Mięso jest sprężyste i soczyste oraz odznacza się delikatnością.

Łopatka (nadgrzebieniowy) Łopatka (nadgrzebieniowy) Zobacz więcej produktów