Inspiracje kulinarne

Pieczeń z krzyżowej z sosem grzybowym Więcej przepisów
Pieczeń z  krzyżowej z sosem grzybowym Pieczeń z  krzyżowej z sosem grzybowym

Wyśmienite, a zarazem łatwe w przygotowaniu danie. Pieczeń z krzyżowej z sosem grzybowym.

  • Pieczeń z  krzyżowej z sosem grzybowym 2,5-3 h
  • Pieczeń z  krzyżowej z sosem grzybowym 5-6 osób
  • Pieczeń z  krzyżowej z sosem grzybowym Pieczenie
Lista składników
  • ok.1,5kg krzyżowej - Uczta Qulinarna
  • 2 szalotki
  • 2 marchwie
  • 2-3g świeżego tymianku
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g masła
  • 150ml wywaru warzywnego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 100ml sosu pieczeniowego
  • 1 szalotka
  • 20g masła
  • 50g świeżych kurek
  • 25g sardz lub borowik świeży lub suszony
  • 250 ml śmietanki 36%
Sposób przygotowania
  • Przygotowanie mięsa:
    Mięso starannie oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Marchew, por i szalotkę kroimy w grube plastry. Zamarynowaną krzyżową umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy ją pokrojonymi warzywmi. Całość podlewamy wywarem. Na wierzchu umieszczamy masło. Szczelnie przykrywamy pokrywką i pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 170C przez około 2- 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem kroimy w grube plastry.
  • Przygotowanie sosu:
    Szalotkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle i dodajemy grzyby. Całość smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy śmietankę.Gotujemy, aż objętość zredukuje się o połowę. Następnie dodajemy sos pieczeniowy i gotujemy przez około 5-10 minut do odpowiedniej gęstości. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem .
  • Pieczeń kroimy, układamy na talerzu i polewamy aromatycznym sosem grzybowym.
Wykorzystany produkt: Krzyżowa Krzyżowa

Jest to wysokiej jakości mięso, stanowiące część udźca wołowego o delikatnym i soczystym smaku. Element delikatnie otoczony błoną.

Krzyżowa Krzyżowa Zobacz więcej produktów