Inspiracje kulinarne

Pieczeń wołowa w sosie chrzanowym Więcej przepisów
Pieczeń wołowa w sosie chrzanowym Pieczeń wołowa w sosie chrzanowym

Doskonały pomysł na rodzinny obiad. Pieczeń wołowa w sosie chrzanowym.

  • Pieczeń wołowa w sosie chrzanowym 2,5 h
  • Pieczeń wołowa w sosie chrzanowym 4 osoby
  • Pieczeń wołowa w sosie chrzanowym Pieczenie
Lista składników
  • 1 kg rozbratla Uczta Qulinarna
  • 300 g świeżych liści szpinaku
  • 4 cebule szalotki
  • 2-3 cebule
  • 8-10 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 korzeń chrzanu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 ml masła klarowanego
  • 50 ml oliwy z oliwek „SANSA”
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawy : sól, pieprz, świeży tymianek
Sposób przygotowania
  • Przygotowanie mięsa:
    Mięso po wyjęciu z opakowania osuszamy papierowym ręcznikiem. Na duży talerz wylewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i układamy kilka gałązek świeżego tymianku. Na talerzu układamy mięso, dokładnie je solimy i doprawiamy sporą ilością pieprzu. Mięso przekładamy na drugą stronę i również solimy i przyprawiamy pieprzem. Na koniec zgniatamy kilka ząbków czosnku i także nim obkładamy mięso. Tak przygotowane odstawiamy na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce. Na patelnię wlewamy masło klarowane i po jego rozgrzaniu z każdej strony obsmażamy przygotowywane mięso. Pod koniec dodajemy pozostałą na talerzu marynatę, jednak należy uważać aby czosnek i zioła nie uległy przypaleniu. Mięso, czosnek i zioła przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni pozostała jeszcze duża porcja smaku w postaci masła i marynaty, na nich obsmażamy wcześniej obrane ziemniaki i cebulę. Podsmażone ziemniaki i cebulę układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy niewielką ilością bulionu wołowego następnie dokładnie przykrywamy lub owijamy folią aluminiową. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Pieczemy ok. 1,5 godziny.
  • Przygotowanie sosu:
    W trakcie kiedy mięso pozostaje w piekarniku mamy wystarczającą ilość czasu aby przygotować sos „szalotkowo – chrzanowy”. Posiekane bardzo drobno szalotki (3 szt.) doprowadzamy do zeszklenia, na słabo rozgrzanym maśle klarowanym. W trakcie duszenia „szalotki” na wolnym ogniu, trzemy chrzan. Możemy do tego celu użyć tarki jarzynowej o bardzo drobnych oczkach. Do zeszklonej lecz nie z koloryzowanej cebulki wlewamy ok. 200 ml. 30 % śmietanki. Doprowadzamy ją do wrzenia i redukujemy przez ok. 1 minutę. Na koniec dodajemy starty chrzan i przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sos jest gotowy.
  • Przygotowanie szpinaku:
    Na klika minut przed wyjęciem pieczeni z piekarnika przygotowujemy szpinak. Na rozpuszczonym maśle musimy zeszklić szalotkę, po czym wkładamy na patelnię wypłukane i osuszone świeże liście szpinaku. Podsmażamy je ok. 1 minutę. W momencie gdy szpinak się ładnie zmaceruje możemy wkładać go na talerz. Przedtem jednak należy wyjąć z pieca pieczeń, którą kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
    Na talerzu układamy kolejno sos, ziemniaki upieczone razem z pieczenią, szpinak i mięso. Całość dekorujemy sosem szalotkowo – chrzanowy i natką zielonej pietruszki.
Wykorzystany produkt: Rozbratel Rozbratel

Element uzyskany z rozbioru ćwierćtuszy wołowej przedniej. Pochodzi z części grzbietowej tuszy wołowej, znajduje się między karkiem, a antrykotem. Charakteryzuje się kruchymi soczystym mięsem, otoczonym tłuszczem oraz błonami. Mięso jest zwarte i sprężyste

Rozbratel Rozbratel Zobacz więcej produktów