Inspiracje kulinarne

Makaron z kruchą wieprzowiną i pomidorami Więcej przepisów
Makaron z kruchą wieprzowiną i pomidorami Makaron z kruchą wieprzowiną i pomidorami

Wyśmienite, a zarazem łatwe w przygotowaniu danie. Makaron z kruchą wieprzowiną i pomidorami.

  • Makaron z kruchą wieprzowiną i pomidorami 1h
  • Makaron z kruchą wieprzowiną i pomidorami 2 osoby
  • Makaron z kruchą wieprzowiną i pomidorami Pieczenie
Lista składników
  • 1 opakowanie kruchej wieprzowiny Sokołów
  • 2 cebule szalotki
  • 2 dojrzałe pomidory
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g makaronu Pappardelle
  • armezan
  • oliwa
  • bazylia
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania
  • Mięso w folii wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220oC na 30 minut. Cebule szalotki drobno siekamy, pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę, pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie płatki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy ok. 50ml oliwy i podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kruchą wieprzowinę ostrożnie wyciągamy z piekarnika, rozcinamy folię i zawartość wykładamy do miski lub głębokiego talerza. Mięso rozdrabniamy widelcem i dodajemy do pomidorów (w raz z sosem). Dodajemy kilka listków bazylii i podsmażamy przez 2-3 minuty. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Danie przyozdabiamy tartym parmezanem i listkami bazylii.
  • Smacznego!
Przepis video
Przepis video
Więcej przepisów
Wykorzystany produkt: Pulled pork - Krucha wieprzowina Pulled pork - Krucha wieprzowina

Pulled pork, to mięso wieprzowe, które rozpływa się w ustach. Aby osiągnąć taką kruchość zostało wstępnie przygotowane, odpowiednio zamarynowane oraz długo gotowane w niskich temperaturach. Tak przygotowany produkt odpowiednio zapakowany w specjalną folię do pieczenia wymaga od konsumenta jedynie podgrzania w temperaturze 220°C przez czas ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika, kiedy mięso chwile odpocznie wystarczy
lekko dotknąć go widelcem, aby rozpadło się na mięsne wiórki. Takie mięso można zaserwować na obiad lub nadziać nim np. domowe hamburgery. W każdej postaci jest pyszne.

  • Pulled pork proponujemy w następujących smakach:
  • • koperkowym,
  • • meksykańskim,
  • • pieczeniowym.
Pulled pork - Krucha wieprzowina Zobacz więcej produktów