Inspiracje kulinarne

Cięte żebro wołowe na zółtej fasoli z sosem szafranowym i ryżem Więcej przepisów
Cięte żebro wołowe na zółtej fasoli z sosem szafranowym i ryżem Cięte żebro wołowe na zółtej fasoli z sosem szafranowym i ryżem

Wyśmienite, a zarazem łatwe w przygotowaniu danie. Żebro wołowe w sosie szafranowym.

  • Cięte żebro wołowe na zółtej fasoli z sosem szafranowym i ryżem 40 minut
  • Cięte żebro wołowe na zółtej fasoli z sosem szafranowym i ryżem 4 osoby
  • Cięte żebro wołowe na zółtej fasoli z sosem szafranowym i ryżem Gotowanie
Lista składników
  • 2 żebra wołowe Sokołów
  • 500g fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g masła
  • sól, pieprz

Sos szafranowy:

  • 150ml śmietanki 36
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g masła
  • szczypta szafranu
  • łyżka świeżej posiekanej kolendry
  • pieprz młotkowany do smaku
  • sól do smaku
Sposób przygotowania
  • Na maśle podsmażyć czosnek, dodać śmietankę szafran, przyprawy i zredukować do gęstszej konsystencji.
  • Szponder przygotować według przepisu na opakowaniu i pociąć na paski.
  • Ugotowaną fasolę przesmażyc lekko na maśle z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Pocięte żebro wołowe podawać z sosem szafranowym na fasolce i ryżem jaśminowym. Smacznego!
Wykorzystany produkt: Żebro wołowe - Krucha wołowina Żebro wołowe - Krucha wołowina

Wolno gotowana wołowina odpowiednio przyprawiona, niezwykle miękka i aromatyczna. Produkt cechuje wysoka kruchość, soczystość oraz łatwość obróbki. Danie o doskonałych walorach smakowych do przygotowania na wiele sposobów.

Aby osiągnąć odpowiednią kruchość mięso jest wstępnie zamarynowane oraz długo gotowane w temperaturze nie przekraczającej 85°C nawet do 10 godzin. Użyta marynata została tak skomponowana, aby zagwarantować osiągnięcie maksymalnej kruchości i soczystości mięsa, a użyte składniki uwzględniają odpowiedni charakter wyrobu i uwypuklają jego cechy. Odpowiednia kompozycja przypraw współgra z nutą smakową długo gotowanego mięsa. Dzięki takiemu procesowi uzyskujemy produkt o charakterystycznych walorach smakowych i tak pożądanej miękkości i soczystości. Tak przygotowana wołowina rozpływa się w ustach i zachwyca bogactwem smaku.

Przygotowanie produktu w technologii slow cooked (wolnego gotowania) – pozwala zyskać wyrobom na swoim smaku. Poprzez zastosowanie specjalnej folii umożliwiającej długie gotowanie, zostaje także wzmocniona wyrazistość i aromat składników, a potrawy zachowują więcej substancji odżywczych.

Żebro wołowe - Krucha wołowina Zobacz więcej produktów